/ Etkinlikler / Aşure Etkinlikleri / VIII. Geleneksel Aşure Etkinliği
12 Kasım 2014

VIII. Geleneksel Aşure Etkinliği

Gümülcine S. Müftülüğü Bayan İrşad Ekibi'nin düzenlediği 8. Geleneksel Aşure Etkinliği 12 Kasım 2014 Çarşamba günü Chris&Eve Hotel'inde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Katılımcılara girişte Evrenköy Yetişkin Bayan Kur'an Kursu Öğrencileri ve köy halkının ikramı olan aşureler dağıtıldı.

Etkinliğe T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, T.C. Gümülcine Muavin Konsolosları Adnan Öztürk, Alper Atak, Murat Ertaş, İrfan Çetin ve eşi, T.C. Selanik Muavin Konsolosu Aysun Oğuzer ve Selanik konsolosluk mensupları, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif ve eşi, Gümülcine S. Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet ve eşi, B.T.C.D.G.D. Başkanı Ahmet Arif Emin ve eşi, B.T.M.M.M.M.C. Başkanı Asım Çavuşoğlu ve eşi, Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf’un eşi, D.E.B. Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş ve eşi, Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Mustafaoğlu, Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı eşi Meral Köse, B.T.A.Y.T.D. Kadınlar Kolu Başkanı Zeynep Tevfikoğlu, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve eşi, ayrıca müftülüğümüzün davetlisi olarak Trakya Bölgesi'nden Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı ve eşi, İpsala Kaymakamı Eyyüp Özdemir ve eşi, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ve eşi, Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda, İpsala İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bahri Kantoğlu ve eşi, İpsala Jandarma Bölük Komutanı eşi Sevnur Başar katıldılar.

Program başlamadan önce etkinliğe katılamadığı için tebrik mesajı gönderen T.C. Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ın mesajı okundu.

Bu yılki etkinliğe Konya İl Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç, Konya İli Karatay İlçesi Kur'an Kursu Öğreticisi Afife Bilgili ve Konya İli Meram İlçesi Kur'an Kursu Öğreticisi Hanife Öner katıldılar.

Bayan İrşad Ekibi Başkanı Cahide Haseki'nin sunumunu gerçekleştirdiği program, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif'in açılış konuşması ile başladı. Müftü İbrahim Şerif, tüm İslâm Âlemi'nin muharrem ayını, aşure gününü tebrik ederken, Hicrî 1436. yılın tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni etti. Ayrıca aşurelerin hazırlanmasını üstlenen Evrenköy Yetişkin Bayan Kur'an Kursu Öğrencileri'ne ve köy halkına teşekkür etti.

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İpsala Kaymakamı Eyyüp Özdemir ve İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman etkinliğe katılmaktan ve bu salonda Batı Trakyalı soydaşlarla birlikte olmaktan mutlu olduklarını ifade eden bir selamlama konuşması yaptılar.

Batı Trakya'da ilk etkinliğe katılarak görevine başlayan T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, "Batı Trakya Türk toplumunun değerli üyeleri ve diğer katılımcılar, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Malumunuz, bu benim Batı Trakya'daki ilk günüm. Bizim diplomasi geleneğimizde Batı Trakya'da görev yapmak çok kutlu bir vazifedir. Bir mashariyettir. Böyle bir görev şahsıma verilmiş olduğu için son derece mutlu ve heyecanlıyım. Batı Trakya'daki ilk günümün böylesine uğurlu bereketli bir programa denk gelmesini de son derece uğurlu bir işaret sayıyorum. Bu programı düzenleyen Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü'ne de teşekkür ediyorum. Toplumların adetlerini, geleneklerini, inançlarını yaşatmaları ve yeni nesillere aktarmaları çok önemli bir sorumluluktur. Aşure bizim inancımızda son derece derin kökleri olan bir gelenektir. Ben daha önce görev yaptığım yerlerde de aşure merasimlerine katıldım. Diyebilirim ki, en olgun, en derinliği olan, Muharrem ayını en iyi idrak eden programlardan biri de bu. Dolayısıyla bu geleneği yaşatmak, yeni nesillere de aktarmak hepimizin vazifesidir. Hepinizi saygıyla ve hürmetle selamlıyorum." dedi.

Yapılan selamlama konuşmalarının ardından programa geçildi. Afife Bilgili ve Hanife Öner, mealler eşliğinde Kur'an-ı Kerim okudular ve ilahiler söylediler.

Konuşmacı olarak katılan Konya İli Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç, büyük beğeni ile karşılanan "Muharrem Ayı ve Kulluğa Hicret" konulu bir sunum yaptı.

Yapılan duanın ardından program son buldu.