16.03.2020

Koronavirüs ile İlgili Açıklama

İçinde yaşadığımız dönemde dünyayı saran coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle her ülke önlem amaçlı birçok uygulamayı gündemlerine almış bulunuyor.

Ülkemiz Yunanisan'da da vakaların artma temayülünde olması ve bu virüse bağlı olarak ölüm vakalarının meydana gelmesi nedeniyle yeni önlemler açıklanmıştır.

Bu çerçevede Gümülcine S. Müftülüğü olarak aşağıdaki önlem amaçlı açıklamayı halkımızla paylaşıyoruz.

1- Müftülüğümüze bağlı İlköğretim Kur'an Kursları, Orta-Lise kız ve erkek Kur'an Kursları, Yetişkin Bayan Kur'an Kurslarımız okulların kapatılmasıyla birlikte kapatılmıştır. Yetkililerin açıklamaları doğrultusunda alınacak kararlara göre süreç devam edecektir.

2- Bu dönemde yapılacak ve birçok insanın biraraya gelmesine vesile olacak dini merasimlerin (sünnet, düğün, köy mevlitleri gibi) uygun bir zamana ertelenmesi uygun bir önlem olacaktır.

3- Camilerimizde cemaatle namazların eda edilmesi durumunda dikkatli davranılması, ortak tespihleri kullanmak yerine parmaklarımızla ya da şahsi tespihimizle tesbihatımızı eda etmeye çalışalım.

4- Camilerimizde yaygın olan namaz sonrası musafaha/tokalaşma uygulamasına ara verelim. Tokalaşmadan belli bir mesafede birbirimize gönül selamı verelim.

5- Koronavirüs hastalığına yakalanmada yüksek risk grubunda bulunanlar dinen mazeretli sayılacağından Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazı kılabilirler.

6- Kamu sağlığını korumakla yetkili otoritelerce karar alınması halinde, hastalığın yayılmaması için karantina kapsamında tutulan bölgedeki kişilere Cuma namazı farz değildir. Bu kişilerin, söz konusu çağrıyı veya sınırlamayı ihlal ederek cemaate katılması caiz değildir. Bu kişiler, Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazı kılmalıdırlar.

7- Bu salgından korunmak için öncelikle beden, kıyafet, yiyecek ve çevre temizliğine dikkat edelim. Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandıralım. Öksürdüğümüz ya da hapşırdığımızda mendil veya dirseğimizin iç kısmıyla ağzımızı kapatalım. Kalabalık ortamlardan uzak duurmaya gayret edelim.

8- Ellerimizi her zamankinden daha fazla sabunla ve ovalayarak yıkayalım. Kirli ellerimizle ağzımıza, burnumuza ve gözümüze dokunamayalım.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde “Allah indirdiği her hastalığın muhakkak şifasını da vermiştir.” (Buhari, Tıb, 1) buyurmaktadır. Bizlere düşen ise hastalığa yakalanmamak için önlemler almak ve tedbiri elden bırakmamak.

Kamuoyuna önemle ve saygıyla duyurulur.

İbrahim ŞERİF

Gümülcine S. Müftüsü

Paylaş