16.05.2020
Bütün dünyayı sarsan ve etkisi altına alan Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tüm dinlerde olduğu gibi biz Müslümanlar da buruk bir Ramazan Ayı yaşadık. Bu Ramazan ayında toplu iftarlar yapamadık, coşkulu cemaatlerle teravih namazı kılamadık. Kadir Gecesi'ni de cemaatlerle coşkulu bir şekilde ihya edemedik.
24 Mayıs 2020 Pazar günü idrak edeceğimiz Bayram Namazı için de aynı düşüncelerimiz geçerlidir. Bayram Namazlarında buluştuğumuz çocuk – genç – yaşlı kalabalık cemaatlerle bir araya gelemeyeceğiz. Bu çerçevede bilim insanlarının ve devletlerin aldıkları kararlar önemli ve geçerlidir. Ülkemizde de vatandaşlar olarak alınan bu kararlara ve önlemlere uymak mecburiyetindeyiz.
Yüce Dinimiz İslâm da bu ve benzeri salgın hastalıklarla ilgili uygulamaları olan bir dindir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu konuyla ilgili bir hadis-i şeriflerinde "Bir yerde vebâ (salgın) olduğunu işittiğinizde oraya girmeyiniz. Bir yerde vebâ (salgın) ortaya çıkar, siz de orada bulunursanız, hastalıktan kaçarak oradan dışarı çıkmayınız." (Buhârî, Tıb 30; Müslim, Selâm 98) buyurmaktadır.
Hadis-i Şerif’ten anlaşıldığı gibi fert olarak kendi sağlığımızdan sorumlu olduğumuz gibi başkalarının sağlığından da sorumluyuz.
Alınan tedbirler çerçevesinde bu yıl Bayram Namazı şöyle kılınacaktır:
1) Cami içinde 10 m2 ye 1 kişi gelecek şekilde planlama yapılmalıdır. Kişiler arası 1,5 m. lik sosyal mesafe korunmalıdır.
2) Cami içine girecek olanlar ayaklarına galoş giymelidir.
3) Herkes abdestini evinde alıp seccadesiyle gelmeli ve işaretlenen yere seccadesini yazmalıdır.
4) Cami girişinde dezenfektan, galoş, ayakkabı için poşet, tercihen maske bulunmalıdır.
5) Ayakkabılar poşete konup ayakkabılıkta birbirilerine değmeyecek şekilde mesafe bırakılmalıdır.
6) Fiziki temas olacak olan (Musafaha, tokalaşma, sarılma, el öpme gibi) davranışlardan şiddetle kaçınılmalıdır.
7) Cami avlusuna imamın önüne geçilmemesi için kişilerin duracağı yerler önceden çizilip işaretlenmelidir.
8) Namaz sonrası kullanılan galoş, maske, poşet ve eldivenlerin atılacağı çöp kutusunun bulundurulması gerekmektedir.
9) Yaşlı ve kronik hastalığı (kalp, damar, tansiyon gibi) olanların aşırı derecede hassas ve duyarlı olmaları önemlidir.
10) Camiye sadece Bayram Namazı için gelinmeli Sabah Namazı evde kılınmalıdır.
11) Rodop İli Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri olarak doktorları temsilen Ürolog Ferhat MUSTAFA ve Çocuk Doktoru Mehmet NURİ, devletin ve bilim insanlarının belirlediği ve yukarıda ifade edilen önlemler çerçevesinde Bayram Namazı kılınmasının herhangi bir sakıncasının olmadığını beyan etmişlerdir.
12) Bayram Namazı, Rodop İli’nde 06:27'de kılınacaktır.
Kamuoyuna ve Din Görevlilerimize önemle ve saygıyla duyurulur.
İbrahim ŞERİF
Gümülcine S. Müftüsü